Troværdighedsanalyse 2017: Jordemødrene er Danmarks mest troværdige faggruppe

Troværdighedsanalyse 2017: Jordemødrene er Danmarks mest troværdige faggruppe

NYHED

Danskerne har igen i år vurderet, hvilke faggrupper de har størst tiltro til, og for første gang stryger jordemødrene ind som Danmarks mest troværdige faggruppe. Foruden jordemødrene oplever offentlige faggrupper som sygeplejersker, dommere, læger og politibetjente stor tillid. Det viser den årlige troværdighedsanalyse fra Radius.

 

Danskerne har stor tiltro til jordemødrenes arbejde med at rådgive kommende forældre og hjælpe børn til verden hver dag. De belønnes derfor med førstepladsen som Danmarks mest troværdige faggruppe. Det viser den årlige troværdighedsundersøgelse fra Radius, hvor et repræsentativt udvalg af danskerne via Epinions Danmarkspanel har vurderet troværdigheden for 25 faggrupper.

 

Det er første gang, at jordemødrene som faggruppe undersøges i den årlige troværdighedsmåling, og de må siges at komme godt fra start. Danskerne har nemlig mere tiltro til jordemødrene, end de har til fx sygeplejersker, dommere og læger. I målingen giver danskerne troværdighedskarakteren 4,13 til jordemødrene på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er meget høj troværdighed, og 1 er meget lav troværdighed.

 

”Jordemødrene er med i undersøgelsen for første gang og er strøget direkte ind på førstepladsen. Det skyldes, at de er en del af de offentlige omsorgsfag, som år efter år ligger højt i undersøgelsen. At de ligger så højt hænger dog også sammen med, at det er en gruppe de fleste har helt tæt inde på livet, hvor deres kompetence i en for os særlig sårbar tid er afgørende, og hvor vi i øvrigt oplever en høj indsigt og kvalitet i udførelsen af arbejdet. Desuden mener danskerne, at de er ekstremt vigtige for det danske samfund og samtidig lykkes jordemødrene med at kommunikere i et sprog, som danskerne forstår,” siger seniorpartner og bestyrelsesformand i Radius, Nicolaj Taudorf Andersen.

 

Stor tillid til offentlige hverv

I årets måling nyder offentlige faggrupper som sygeplejersker, dommere, læger og politibetjente igen stor tillid blandt danskerne. Alle faggrupperne kan glæde sig over en placering i toppen af troværdighedsmålingen, og at netop disse faggrupper har høj troværdighed er ingen overraskelse. Hvert år siden 2009, hvor Radius har gennemført målingen, er der en klar tendens til, at særligt de offentlige omsorgsfag år efter år ligger højt på listen:

 

”Danskerne viser igen i år, at de har stor tillid til de faggrupper, som løser de nære velfærdsopgaver. Den store tillid bunder særligt i, at danskerne synes, at de er vigtige for det danske samfund, og fordi vi beundrer det håndværk eller arbejde, som de udfører,” forklarer Nicolaj Taudorf Andersen.

 

Politikerne er igen i år placeret i bunden

Men ikke alle offentlige hverv oplever høj troværdighed. Politikere, embedsmænd og socialrådgivere er placeret i eller tæt på bunden. Særligt politikere har svært ved at vinde danskernes tillid. De har igen i år den laveste troværdighed af samtlige 25 faggrupper.

 

Danskerne vurderer politikernes troværdighed til 2,1 på en skala fra 1 til 5, hvor 5 er meget høj troværdighed, og 1 er meget lav troværdighed. De folkevalgte politikere nyder dermed mindre tillid end eksempelvis bilforhandlere, journalister og ejendomsmæglere.

 

”Vi finder igen i år politikerne i bunden af troværdighedslisten. Det skyldes primært, at danskerne er meget lidt imponerede over det arbejde, politikerne udfører. Derudover kan vi se, at evnen til dels at kunne kommunikere i øjenhøjde med danskerne samt kunne indrømme, når man har begået fejl, også har stor indflydelse på politikernes troværdighed,” slutter Nicolaj Taudorf Andersen.

 

 

For yderligere information og kommentarer, kontakt venligst:

Nicolaj Taudorf Andersen, seniorpartner og bestyrelsesformand i Radius T: 33 32 16 16 / M: 30 63 73 13 / na@radiuscph.dk

 

Fakta om troværdighedsanalysen:

Radius har undersøgt den danske befolknings holdning til forskellige faggruppers troværdighed. Det er niende år i træk, at Radius undersøger faggruppernes troværdighed.

 

Analysen er gennemført i perioden 8. august til 22. august 2017. 2.037 danskere i alderen 18-75 år har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført som en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinion’s Danmarkspanel.

 

Spørgeskemaet er sendt ud repræsentativt i forhold til alder, køn, region og uddannelse. De sidste skævheder er efterfølgende vægtet på plads.

 

Vi har i år udvidet antallet af undersøgte faggrupper fra 20 til 25 faggrupper. I forhold til sidste års undersøgelse er mekanikerne og frisørerne taget ud, mens vi har tilføjet følgende syv faggrupper: jordemødre, fysioterapeuter, præster, iværksættere, socialrådgivere, embedsmænd og parkeringsvagter.

 

Alle undersøgelsens hovedresultater findes i faktaarket Troværdighedsanalysen 2017

 

Faggruppers troværdighed 2017 - af Radius

Download faktaark


Hvad kan vi lære af årets analyse?  Læs også: Tre gode råd om troværdighed